Iarnă cu prețuri record la încălzire: 1 noiembrie ne aduce facturi mai mari la gazele naturale

Autoritatea Națională de Reglementare în Energie (ANRE) a amânat decizia de a majora prețul gazelor pentru consumatorii casnici până la aprobarea în Parlament, prin lege, a OUG 64/2016, urmând ca modificarea prețului final să intre în vigoare din 1 noiembrie.  Acest lucru nu înseamnă că prețul la gaze nu va crește, ci doar faptul că încă nu s-a decis procentul de creștere a tarifului pe care îl vom regăsi pe facturile la încălzire .

“Am amânat decizia privind prețul gazelor până după aprobarea în Parlament a OUG 64, întrucât vor fi operate modificări care vor avea impact major și asupra prețului final. Este vorba de faptul că va fi de reglementat serviciul de înmagazinare și, totodată, vor fi modificate cotele obligatorii de tranzacționare pe bursă pentru producători”, a explicat Havrileț.
Producătorii de gaze naturale vor trebui să vândă prin intermediul bursei 70 la sută din producție și, totodată, OPCOM va deveni singura bursă “en-gros” de gaze naturale recunoscută prin legislație. Havrileț a mai arătat că a primit asigurări că ordonanța va fi adoptată în Parlament în această lună, astfel încât ANRE să poată decide un nou preț final al gazelor care să intre în vigoare de la 1 noiembrie și care să ia în calcul și modificările aduse de ordonanță.
În urmă cu o săptămână, vicepreședintele ANRE, Emil Calotă, declara că prețul gazelor pentru consumatorii casnici ar trebui să crească cu 6 la sută în medie în trimestrul al patrulea. Havrileț nu a putut preciza pe moment dacă modificările care vor surveni odată cu aprobarea ordonanței 64 vor influența prețul în sus sau în jos, arătând că se vor face noi calcule din care să reiasă prețul final. “Prețurile finale la energie electrică și gaze naturale pentru consumatorii casnici, pe care le stabilește Autoritatea Națională de Reglementare în Energie (ANRE), reflectă cotațiile bursiere”, a declarat Niculae Havrileț, președintele ANRE. El a fost întrebat cum răspunde acuzațiilor aduse de președintele PSD, Liviu Dragnea, potrivit căruia nu sunt justificate scumpirile la energie și gaze din ultima perioadă.

„Înțeleg că suntem vinovații de serviciu, dar este pentru prima dată când se discută de prețurile de pe bursă. Reglementatorul este obligat să recunoască toate costurile prudente ale operatorilor. Este dreptul Parlamentului să analizeze activitatea ANRE, dar trebuie să fim atenți să nu afectăm imparțialitatea”, a arătat Havrileț. Dragnea a declarat, la începutul acestei săptămâni, că majorările succesive ale prețurilor la energie și gaze nu sunt justificate, iar vinovații vor fi identificați de comisia parlamentară de anchetă pentru activitatea ANRE.

 

Leave a Comment